Børn og dykning

Vi på dyk.nu deltager ikke i nogen form for arbejde, projekter eller lignende, med at kunne tilbyde børn under 12 år dykkerundervisning.

Det er os imod, at børn skal udsættes for risiko grundet voksne menneskers jagt på profit eller misforstået godhed for at få deres egne ønsker opfyldt, med hensyn til at kunne tage deres børn med på dykning. Voksne bør have mod nok til at sige nej. Vi ved at det ikke er populær snak, men alt behøver jo ikke være populært. 

Hvorfor skal børn, der endnu ikke er fysisk udviklede udsættes for skadelige påvirkninger, inden de selv har en mulighed for at kunne forstå og acceptere konsekvensen af det de gør? 

Børn har langt fra færdig udviklede lunger og knoglestruktur. Indtil 12 års alderen udvikles elasticiteten i lungerne.

Børn har tre naturlige huller mellem det iltrige og det iltfattige blod. Det mest kendte er PFO hullet, der på 20% af voksne mennesker ikke er sammenvokset. Hullet er under mistanke for at have indflydelse på dykkersyge.

Børn har deres egen individuelle anatomi, fysiske og psykiske karakter, de er ikke bare "små voksne". for hvem modificerede voksenkurser kan holdes. Dykkertabeller kan heller ikke omsættes fra voksne til børn. Alle forsøg og tests er lavet på voksne.

Det amerikanske The Undersea and Hyperbari Medical Society mener at flaskedykning skal tillades fra 12 års alderen.

Det australske The Pacific Underwater Medicine Society anbefaler minimum 14 år som lovgrænse. Primært fordi børn under 14 jvf. de australske tests ikke skønnes at have følelsesmæssig modenhed og erfarenhed til sikkert at håndtere undervands problemer. Oftest vil dette resultere i at hastig opstigning med dykkersyge eller lungesprængning til følge.

Lad dog de børn blive klar til dykningen både fysisk og psykisk. Skal vi også lade dem køre bil og flyve en flyver? Det er da ikke noget problem at lære dem det, det er bare et spørgsmål om vi vil acceptere konsekvensen når det går galt, for så er det jo ikke "kun" børnene selv det går ud over........

Nogen siger: " Børn dykker ikke, men voksne kan dykker sammen med børn fra 8 års alderen under skærpede sikkerhedsregler og sikre metoder". Vi forstår ikke helt, hvad der menes med dét.

Der er i Danmark kun fire instruktører, der er uddannet i børnedykning (slutningen af 2004). Insisterer du på at din barn skal dykke, på trods af de åbenlyse risici ved dette, så læs artiklen om børnedykning her. Idet artiklen ikke afspejler vores holdninger afskriver vi os ethvert ansvar for indholdet, det sig værende budskab, overbevisninger, holdninger, stave- og formuleringsfejl etc.

Konsulter også en dykkerlæge, du finder en liste her.