TSUNAMI

Tsunami (fra japansk) er kæmpebølger som ikke er skabt af vinden som normale bølger, men af undersøiske vulkanudbrud eller jordskælv. De kalder derfor ofte for seismiske bølger. De kommer buldrede under overfladen med over 1.000 km i timen og kan vandre tusinder af kilometer. Det starter med at vandet trækker sig tilbage med en fart, så der ligger fisk tilbage på stranden. Flere hundrede meter ude fra stranden, bygger den sig op til en mur op til flere hundrede kilometers bredde og højder op til 30 meter.

I nyere tid er de største tsunamier skabt af undersøiske jordskælv med efterfølgende jordskred. 

Den 17. juli 1998 skyllede en flodbølge ind over Papua Ny Guineas strande i 10 meters højde i tre omgange. 2.500 døde. 

Den 26. december 2004 skyllede en flodbølge i 4 til 15 meters højde ind over Thailand, Indien, Malaysia, Maldiverne, Indonesien og Sri Lanka. Skabt af et undersøisk jordskælv i med 8,9 på rishterskalaen. Over 120.000 døde.

Almindelige bølger kan blive lige så høje som tsunamier, men længden skille de to bølger. En vindskabt bølge kan blive op til 100 meter i længden og taber hurtigt kraften, når den når land.

En tsunami kan blive 1.000 kilometer lang. Den får energi fra vandet den ruller henover og der er stort set ingen gnidningsmodstand. Den har så stor kraft, at den kan skylle op til ti kilometer ind på land. Den er stort set usynlig, når den befinder sig på dybt vand.

Læs mere:

www.tsunami.org

www.wcatwc.gov

www.usc.edu/dept/tsunamis